"Specialist wordt 45 procent duurder"

Het bedrag dat patiënten uit eigen zak betalen voor een bezoek aan de specialist stijgt met 45 procent. De socialisten - Franstalige én Vlaamse - hebben geen goed woord over voor die besparing.

De ziekteverzekering moet besparen. Met 355 miljoen zelf, en dus moet er gesneden worden door de regering Michel I. Eén van de maatregelen - goed voor 39 miljoen - is om het remgeld voor specialisten te verhogen, bijvoorbeeld voor gynaecologen en oogartsen.

Zwakste groepen

Dat vindt geen genade in de ogen van de PS. Zij becijferden dat de patiënt voortaan 45 procent extra uit eigen zak zal betalen. "En zelfs de zwakste groepen worden niet gespaard, want ook zij moeten meer betalen."

De cijfers kloppen met die van de Christelijke Mutualiteiten. Zij voorspellen dat de eigen bijdrage van 8,23 naar 12 euro stijgt. De CM onthield zich binnen het Riziv overigens bij de stemming over het begrotingsvoorstel, terwijl de socialistische mutualiteit tegen stemde.

Verspilling

Ook de Vlaamse socialisten waren gisteren behoorlijk kritisch. Volgens hen worden de besparingen in de ziekteverzekering afgeschoven op de patiënten. "Terwijl er nauwelijks inspanningen worden gedaan om de verspilling en de overconsumptie in de gezondheidszorg aan te pakken."

Volgens Groen is de drempel naar de gezondheidszorg dan weer verhoogd voor wie het financieel moeilijk heeft.

Overleg

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) sust. Toegegeven, er moet hard bespaard worden, maar nieuwe initiatieven blijven mogelijk, denkt ze. 

Volgens haar is het verhaal van het remgeld ook niet eenduidig. Bij sommige specialisten, zoals pediaters, gaat het net omlaag. Bovendien doen ook andere spelers binnen de gezondheidszorg inspanningen. Zo zal de farmaceutische sector 101 miljoen euro moeten besparen. "Van alle betrokkenen zullen de patiënten de besparingen het minst voelen", zegt De Block.