"We zullen blijven strijden tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld"

De voorzitter van de Vereniging Voor Studenten, Bram Roelant, betreurt de verhoging van het inschrijvingsgeld. "Het studentenprotest zal blijven duren zolang er een verhoging van het inschrijvingsgeld blijft", klinkt het. De minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V) maakte deze ochtend bekend dat dat zal stijgen van 620 naar 890 euro. Rectoren Anne De Paepe (UGent) en Rik Torfs (KU Leuven) vinden dat er voldoende sociale correcties zijn.

Volgens Roelant, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS), is de verhoging van het inschrijvingsgeld te betreuren. "Er is niet geluisterd naar het studentenprotest, want wij waren tegen élke verhoging van het inschrijvingsgeld."

Volgens Roelant betekenen de sociale correcties waar Crevits het over heeft, niets: "Het is niet enkel het inschrijvingsgeld dat verhoogd wordt, maar er moet ook bespaard worden op studentenvoorzieningen. Die zijn er voor de allerzwaksten, en ook die besparingen wegen weer op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs."

Die toegankelijkheid is net heel erg belangrijk, aldus Roelant. "Nog voor de student weet of hij of zij recht heeft op een beurs, moet dat inschrijvingsgeld al betaald worden. Dat verhoogt de drempel om verder te studeren", zegt hij.

De studenten zullen het dan ook niet laten om te blijven protesteren, klinkt het strijdlustig bij Roelant. "Op 5 november mag u een kleine betoging verwachten, niet enkel tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld, maar ook tegen de andere besparingen in het onderwijs", besluit hij in "De ochtend".

Rectoren: "Voldoende sociale correcties"

Volgens de rector van de UGent Anne De Paepe is het een slecht idee om de verhoging van het inschrijvingsgeld te koppelen aan de besparingen die moeten doorgevoerd worden. "Onderwijs is één van de kerntaken waar ook de regering moet blijven op inzetten", klinkt het bij De Paepe. 

Dat het vooraf opgestelde plafond van 1000 euro niet bereikt werd, is voor De Paepe wel positief. "Toch zal die verhoging niet voldoende compenseren voor de andere besparingen die we moeten doorvoeren op andere vlakken", aldus de rector.

De Paepe ziet er dan ook de komende jaren een oefening in om beter te gaan samenwerken met de verschillende universiteiten, want "op die manier worden de onderlinge opleidingen beter op elkaar afgestemd."

Rik Torfs, rector van de KU Leuven, vindt dat de verhoging "al bij al nog meevalt, gezien de sociale correcties die doorgevoerd worden."

Die mening wordt ook gedeeld door Alain Verschoren, rector van de Universiteit Antwerpen. "Dat besparingen op de rug van studenten gebeuren, blijft een jammere zaak. Maar de aangekondigde sociale correcties zijn een positieve zaak", aldus Verschoren. Toch zal "het overgrote deel van de studenten het hogere inschrijvingsgeld moeten betalen, en dat is jammer".