Aanslagen en nieuw offensief IS tegen Kobani

In het noorden van Syrië heeft de terreurgroep Islamitische Staat (IS) een nieuw grootscheeps offensief ingezet tegen Kobani, de grensstad met Turkije die in handen is van de Syrish-Koerdische militie YPG.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft IS twee zware aanslagen met bomauto's uitgevoerd in het noorden van Kobani, vlak bij de grens met Turkije.

Kort daarop heeft IS op tal van fronten langs en in de stad offensieven gelanceerd tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG. Vanaf 20 uur vanavond zou er hevig gevochten worden.

Al meer dan een maand probeert IS de stad in te nemen en op een bepaald ogenblik leek dat te gaan lukken. Na toegenomen Amerikaanse en Arabische luchtaanvallen konden de Syrische Koerden evenwel standhouden en de voorbije dagen werden de IS-strijders zelf verjaagd uit een groot deel van de stad.

Vanochtend hebben Amerikaanse vliegtuigen dan materiaal en wapens gedropt voor de Syrische Koerden. Turkije heeft inmiddels ook beloofd dat het Iraakse Koerden die Kobani willen helpen verdedigen, zal toelaten over de grens. 

De terreurgroep IS heeft echter nieuwe troepen naar Kobani aangevoerd.

AP2012

Kobane, Stalingrad voor IS?

De strijd om Kobane begon meer dan een maand geleden en is een brutale krachtmeting geworden tussen de Syrische Koerden en IS. Kobane (of Ayn al-Arab) is de derde Koerdische stad van Syrië en een grensovergang langs waar de Syrische Koerden kunnen ontsnappen naar Turkije.

Voor zowel de Syrische Koerden, de Amerikaans-Arabische coalitie in de lucht en IS heeft Kobane echter vooral een groot psychologisch belang en daarom wordt er zo hevig gevochten.

Voor de Koerden zou het behoud van Kobane een grote overwinning zijn, voor IS zou het gaan om een zware nederlaag die hun illusie van onoverwinnelijkheid die ze in hun propaganda zo hevig uitspelen, zou hypothekeren. Voor de VS betekent het behoud van Kobane een opsteker voor de luchtcampagne, het verlies ervan zou net de beperktheden ervan aantonen. 

Meer dan 250.000 mensen, vooral Syrische Koerden, zijn intussen wel de over grens met Turkije gevlucht.