Artsen Zonder Grenzen zet ebolacampagne op poten

De humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen start vandaag met een campagne om morele en financiële steun te verzamelen in de strijd tegen ebola. De organisatie vindt dat er door de Belgische overheid te weinig beslist wordt en zet dus nu een campagne op poten om hun medewerkers te ondersteunen. Er werken zo'n 300 internationale en 3.000 nationale medewerkers van de ngo aan de strijd tegen ebola.

Ook al zal de financiële steun onmisbaar zijn, toch zal ook morele ondersteuning welkom zijn, zegt Bart Janssens, operationeel directeur van Artsen Zonder Grenzen. "We voeren de campagne onder andere via de sociale media, omdat onze teams ter plekke het niet alleen fysiek maar ook psychisch zwaar hebben", klinkt het bij Janssens.

De ngo mikt naast donaties van burgers ook op hulp van organisaties. "Er is nog veel hulp nodig om informatie te verspreiden over de bescherming tegen ebola", aldus Janssens.

"Grootschalige actie voor ebola niet nodig"

Toch vindt het Consortium 12-12, dat grootschalige acties zoals Syrië 12-12 of Haiyan 21-21 op poten zet, het niet nodig om iets gelijkaardigs te doen voor de strijd tegen ebola. "De voorwaarden die noodzakelijk zijn voor zo'n actie, zijn niet vervuld. Er is geen buitengewone noodsituatie en de sociaal-economische impact is minder verwoestend", zegt Erik Todts, directeur van het Consortium 12-12.

Nochtans zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week dat het maar de vraag is of de getroffen landen de ebola-epidemie ooit te boven komen.