Australische parlement komt terug op aparte zitplaatsen voor vrouwen in boerka

Bezoekers in boerka zullen niet langer op zitplaatsen achter een glazen wand moeten plaatsnemen in het federale parlement in Australië. Met de maatregel wordt een beslissing van begin oktober teruggeschroefd.

Mensen die gekleed in boerka  het parlement wilden bezoeken, moesten sinds begin oktober plaatsnemen op zitplaatsen achter een glazen wand. Normaal zijn die plaatsen voorbehouden voor lawaaierige schoolkinderen.

De voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat, hadden die beslissing genomen na een week van verhitte discussies over het mogelijke veiligheidsrisico van de boerka. De maatregel van de conservatief-liberalen lokte veel verontwaardiging uit. Eerste minister Tony Abbott zag zich zelfs genoodzaakt tussenbeide te komen.

De parlementaire diensten zeggen dat bezoekers van het parlement gezichtsverhullende kledingstukken voortaan zullen moeten afnemen om geïdentificeerd te worden. Zo kunnen de veiligheidsdiensten de ingang tot het gebouw ontzeggen aan personen die een toegangsverbod hebben of bekendstaan als een veiligheidsrisico. Daarna kunnen de bezoekers zich vrij bewegen.

Labor laat het hier echter niet bij. De sociaaldemocraten eisen van de voorzitters een uitleg waarom de maatregel is ingevoerd. Senator Parry heeft eerder verklaard dat de restricties tijdelijk ingevoerd werden om een groep manifestanten te stoppen gedurende het vragenuurtje op 2 oktober. Hij gaf daarnaast aan dat de groep kledij zou dragen waardoor hun gezicht en mogelijk hun geslacht niet kon herkend worden."