Benzineprijs daalt naar laagste niveau in bijna vier jaar

De maximumprijs voor benzine en stookolie zakt morgen naar zijn laagste peil in bijna vier jaar. Benzine 95 wordt 5 cent per liter goedkoper en komt op ruim 1 euro 51 cent. Stookolie gaat 3 cent minder kosten. De olieprijs op de internationale markten is al maanden aan het dalen.

Er is minder vraag naar olie dan verwacht, en er is een overaanbod. Sommige olie-exporterende landen, zoals Saoedi-Arabië, denken eraan om de productie terug te schroeven, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd, wat de aanhoudende prijsdalingen verklaart.

Ter vergelijking: een vat Brent-olie, de referentie voor de Europese markt, staat nu op zo'n 86 dollar. Een viertal maanden geleden was dat nog 115 dollar. De lage prijzen zijn niet enkel een meevaller voor de consument, maar ook voor de industrie. Het kan ook helpen om een nieuwe recessie te vermijden.