Bommencampagne tegen Iraakse sjiieten duurt voort

In Irak zijn vandaag bij bomaanslagen opnieuw minstens 43 sjiieten gedood. Gisteren zijn er ook tientallen doden gevallen. De hoogste sjiitische geestelijke, grootayatollah Sistani, schaart zich nu achter de nieuwe Iraakse regering.

Al weken woedt in Irak een ware bommencampagne tegen sjiieten, Koerden en de veiligheidsdiensten. Gisteren vielen er nog 28 doden bij een bomaanslag tegen een sjiitische moskee in de hoofdstad Bagdad.

Vandaag kwamen er 17 mensen om bij een bomaanslag tegen een andere sjiitische moskee in Bagdad. In de voor sjiieten heilige stad Karbala gingen vier bommen af en in totaal zijn er daarbij nog eens 26 mensen gedood. De aanslagen zijn niet opgeëist, maar worden toegeschreven aan de soennitische terreurgroep Islamitische Staat die grote delen van het noorden van Irak in handen houdt evenals het oosten van Syrië. 

In Noord-Irak heeft IS dan weer de stad Qara Tappah aangevallen. De helft van de 18.000 inwoners is op de vlucht geslagen. In Qara Tappah wonen Koerden, Arabieren en Turkmenen. IS zou proberen om de stad te omsingelene en de Koerdische troepen hebben om luchtsteun van de westerse coalitie gevraagd.

Vandaag hebben Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen overigens opnieuw aanvallen uitgevoerd op IS. Ze proberen vooral de opmars van IS in de westelijke provincie Anbar te stuiten, maar zijn ook actief in het noorden van Irak. 

AP2014

Grootayatollah Sistani steunt Iraakse regering

Intussen heeft grootayatollah Ali Hoessein Sistani zijn steun uitgesproken voor de nieuwe Iraakse regering van premier Haidar al-Abadi. Die omvat zowel sjiieten als soennieten en Koerden.

De steun van de geestelijke is van erg groot belang voor premier al-Abadi. Sistani is van Iraanse afkomst, maar woont al decennia in de Iraakse heilige stad Najaf.

Sistani is de belangrijkste sjiitische geestelijke en heeft erg veel gezag, zowel bij de Iraakse sjiieten als elders in het Midden-Oosten. Hij wordt beschouwd als gematigd en staat kritisch tegenover het religieuze regime in buurland Iran.