Dode zeehond in Oostduinkerke

Surfers hebben het afgelopen weekend een dode zeehond gevonden voor de kust van Oostduinkerke. Het dier zat vast in een visnet. Natuurpunt Westkust wil dat de Vlaamse regering snel werk maakt van een reglement voor de standvisserij.

De surfers zagen de dode grijze zeehond ter hoogte van natuurgebied de Zeebermduinen en verwittigden de politie. Het dier zat vast in een zogeheten "karte", een visnet dat vastgemaakt wordt op de bodem. Niet alleen vissen kunnen in zulke netten zwemmen. Ze vangen ook zeezoogdieren, waardoor die verstrikt raken en verdrinken.

Natuurpunt Westkust wil dat de Vlaamse regering snel werk maakt van een reglement voor de strandvisserij. De natuurvereniging vraagt al jaren een verbod op sommige netten omdat die gevaarlijk zijn voor zeehonden en bruinvissen. Normaal stemt de Vlaamse regering eind deze week over een verbod op warrelnetten.