Familie van overleden ebolapatiënt in VS niet besmet

De familie van de ebolapatiënt die ongeveer twee weken geleden in de Amerikaanse staat Texas overleed, is niet besmet met het virus. Zijn verloofde en de andere familieleden vertonen geen symptomen en staan niet langer onder observatie, zo heeft het Nebraska Medical Center in Omaha maandag meegedeeld.

In totaal stonden 43 mensen, onder wie ook buren en verplegend personeel, onder verscherpt toezicht. Na afloop van de 21 dagen durende maximale incubatietijd bleken geen van die personen over verdachte symptomen te beschikken. Verwacht wordt dat ook vijf andere mensen in de loop van de komende dagen hun huizen zullen kunnen verlaten. Zo'n 120 mensen die eveneens met de man uit Liberia in contact kwamen, staan nog tot 7 november onder toezicht.

Bij de gestorven man werd eind september in een ziekenhuis in Dallas ebola vastgesteld. Het ging om de eerste diagnose buiten Afrika. De patiënt overleed een week later.

Intussen heeft in Atlanta een genezen ebolapatiënt het ziekenhuis kunnen verlaten. De Amerikaan, die anoniem wenst te blijven, "vertoont geen sporen meer van het virus", luidt het in een mededeling van het ziekenhuis. De man raakte besmet in Liberia en was voor verzorging overgevlogen naar de VS. Eerder konden ook twee andere ebolapatiënten hetzelfde ziekenhuis gezond en wel verlaten.

Een vierde zieke, een verpleger die in het ziekenhuis van Dallas besmet raakte tijdens de verzorging van de overleden Liberiaan, werd op 15 oktober overgebracht naar het ziekenhuis van Atlanta. Over zijn gezondheidstoestand werd geen informatie vrijgegeven.