Laatste pleidooien verdediging op terreurproces

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen zijn vandaag de laatste pleidooien van de verdediging gehouden in het terrorismeproces tegen Sharia4Belgium. De advocaten van Michaël Delefortrie en de vermoedelijk overleden Houssien E. kregen het woord. Zij zijn de laatste beklaagden voor wie nog gepleit moest worden.
Michaël Delefortrie en zijn advocaat (archieffoto)

De voorbije vier procesdagen kwamen het Openbaar Ministerie en de verdediging van Fouad Belkacem, Elias T., Walid L., Jejoen Bontinck, Mohamed E.Y., Bilal E.M. en El Ouazna N. al aan bod. De overige 37 beklaagden laten verstek gaan.

Fouad Belkacem, Elias T., Bilal E.M. en Michaël Delefortrie waren bij de start van de zitting aanwezig, de andere beklaagden worden (voorlopig) vertegenwoordigd door hun advocaat. Ook nu golden weer strenge veiligheidsmaatregelen en was er veel politie aanwezig.

De advocaat van Delefortrie vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt. De jongeman riskeert 20 jaar cel. Het Openbaar Ministerie rekent hem tot de harde kern van Sharia4Belgium, maar de verdediging meent dat Delefortrie eerder een buitenbeentje was. Volgens zijn advocaat kwam Delefortrie bij Sharia4Belgium terecht na een straatpreek. Hij werd geregeld opgemerkt in het hoofdkwartier, nam deel aan de straatpreken en zette ook video's online in naam van Sharia4Belgium. Later brak hij met alles omdat hij door de andere leden van Sharia4Belgium niet aanvaard werd, aldus de advocaat.

Eind 2013 vertrok Delefortrie naar Syrië. Hij paste zijn woonplaats op Facebook aan naar Aleppo en duidde de terroristische militie Al Nusra als zijn werkgever aan. Op zijn profielfoto poseerde hij trots met een machinegeweer. "Dat geweer heeft hij welgeteld drie dagen gehad, maar veel heeft hij er niet mee uitgestoken. Want net zoals in België werd hij ook in Syrië uitgelachen, gewantrouwd en overal buiten gehouden. Hij wilde ook niet vechten en besliste na twee weken om terug naar België te gaan", aldus zijn advocaat (zie ook foto bovenaan).

Het duurde nog tot 24 januari 2014 voordat hij weer voet op Belgische bodem zette. Delefortrie werd meteen opgepakt en zat tot 6 maart 2014 in voorhechtenis. Volgens zijn advocaat kon hij in zijn verklaringen op geen enkele leugen betrapt worden. "Ik vraag de vrijspraak, maar ik besef dat hij door een deel van de publieke opinie al veroordeeld is."

De twee advocaten van de vermoedelijk in Syrië overleden Houssien E. hebben in hun pleidooi gevraagd om de strafvordering tegen hem vervallen te verklaren. Ze willen vermijden dat de nabestaanden moeten opdraaien voor de schadevergoedingen die de burgerlijke partijen eisen. Voor de rechtbank in Brussel loopt een procedure om de jongeman dood te laten verklaren. Ze betwisten ook dat hun cliënt een leidinggevende functie had binnen Sharia4Belgium en in Syrië.

Volgende week maandag wordt het proces voortgezet met de repliek van het Openbaar Ministerie.