Mysterieuze duikboot in Zweedse wateren is Nederlands, zegt Moskou

De mysterieuze duikboot die voor de kust van Stockholm is gedetecteerd en waarnaar het Zweedse leger zoekt in de Baltische Zee is niet Russisch, maar Nederlands. Dat heeft een bron op het Russische ministerie van Defensie vandaag aan Russische persbureaus gezegd. De Nederlandse marine ontkent het bericht.

Het Russische staatspersbureau TASS kreeg bij het defensieministerie te horen dat het "waar mogelijk assistentie" heeft verleend aan de Zweden bij hun "vruchteloze zoektocht" naar een duikboot. Er waren echter "geen incidenten met Russische oorlogsschepen (in de Baltische Zee), met inbegrip van onderzeeërs". De bevelvoering van de Zweedse zeemacht heeft het dus "mis".

Tegenover het Russische staatspersbureau Ria Novosti en het onafhankelijke persbureau Interfax zei een bron op het Russische ministerie van Defensie dat de Zweden zich tot de Nederlandse zeemacht moeten wenden, omdat de duikboot van het Nederlandse leger zou kunnen zijn.

Novosti en Interfax voegden er op gezag van dezelfde bron aan toe dat de Nederlandse dieselelektrische onderzeeër Bruinvis "sommige praktische taken uitvoerde in de onmiddellijke buurt van Stockholm". Het betrof onder meer noodoefeningen.

Het luidt voort dat de Bruinvis vorige vrijdag de haven van Tallinn is binnengelopen en "wellicht vandaag zijn weg voortzet" om naar Nederland terug te keren.

Nederland ontkent

Voor de kust van Stockholm wordt niet gezocht naar een Nederlandse onderzeeër, zegt de Nederlandse marine. Zweden begon vrijdag een zoekactie met schepen, helikopters en zo'n 200 militairen vanwege "een buitenlandse onderwateroperatie".

Zweedse media berichtten vervolgens dat een zeiler een Russische onderzeeboot had gezien en dat daarna een noodsignaal was opgevangen van een Russische onderzeeër. De Zweedse krant Aftonbladet meldde eerder dat het om een Nederlandse onderzeeër gaat, die in Zweden is voor oefeningen.

Volgens de Nederlandse marine is dat niet waar. Nederland heeft volgens een woordvoerder inderdaad met de Bruinvis in het gebied geoefend. Maar dat schip heeft geen noodsignalen uitgezonden en het ligt sinds donderdagmiddag in Tallinn in Estland.