Nederlandse brandweer steekt huizen in brand

In de Nederlandse gemeente Zutphen zal de brandweer deze week zelf een brand stichten in huizen. Doel is te onderzoeken hoe een woningbrand zich tegenwoordig binnenshuis ontwikkelt.
archieffoto

De opzettelijke branden maken deel uit van drie wetenschappelijke onderzoeken die de Brandweeracademie dit najaar uitvoert voor Brandweer Nederland. Behalve het brandverloop legt de academie ook vast hoe effectief rookmelders zijn en wat sprinklerinstallaties precies doen bij brand, zegt Ricardo Weewer, lector aan de Brandweeracademie.

De bewuste huizen in de wijk De Achtermars zouden sowieso worden gesloopt. Voor de experimenten worden de huizen opnieuw ingericht met modern meubilair en moderne materialen. De brandweer heeft nog niet eerder in het openbaar zulke grote experimenten gedaan.