Nieuwe Indonesische president roept op tot verzoening

Joko Widodo heeft vandaag de eed afgelegd als president van Indonesië, het grootste moslimland er wereld. Bij zijn eedaflegging riep hij op tot nationale verzoening en tot eenheid. Widodo is de eerste president die niet uit de politiek-militaire elite van het land komt.

Joko Widodo is 53 jaar oud. De voormalige gouverneur van de hoofdstad Jakarta won de presidentsverkiezingen van drie maanden geleden. Hij volgt Susilo Bambang Yudhoyono op, een voormalig generaal die na tien jaar geen kandidaat meer mocht zijn.

Widodo werd enthousiast toegejuicht op weg naar de eedaflegging. "Wij zullen nooit een groot land worden als we verdeeld blijven", sprak hij zijn landgenoten achteraf toe. "Dit is een historisch moment voor ons om samen vooruit te gaan, en te werken, en te werken."

Joko "Jokowi" Widodo wordt beschouwd als een hervormer en profileert zich graag als man van het volk. Hij heeft al aangekondigd meer aandacht te zullen besteden aan gezondheidszorg en onderwijs. Daarnaast streeft hij naar een economische groei van 7 procent - vandaag is dat 5 procent - zodat er meer jobs kunnen  woerden gecreëerd. Daartoe zal hij meer investeringen uit het buitenland moeten aantrekken.