Nigeria schrijft "succesverhaal" ebola

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Nigeria ebolavrij verklaard. Dat gebeurde omdat er 42 dagen lang geen nieuwe gevallen meer zijn opgedoken. "Nigeria is nu ebolavrij", zei Rui Gama Vaz van de WHO op een persconferentie. "Dit is een spectaculair succesverhaal." Het nieuws komt nadat ook Senegal al ebolavrij was verklaard. Intussen wil ook de EU de aanpak van ebola meer stroomlijnen.
AP2014

42 dagen is het geleden dat er voor het laatst melding was van een nieuw geval van ebola in Nigeria. 42 dagen is 2 keer de maximale incubatietijd van de ziekte, die 21 dagen bedraagt. "De epidemie is gestopt. Dit is een spectaculair resultaat, dat de hele wereld toont dat ebola wel degelijk gestopt kan worden", zei Vaz.

Op 20 juli werd er in Lagos een eerste ebolageval ontdekt. Men vreesde toen het ergste, voor een monsterstad van 20 miljoen inwoners met een gebrekkige medische infrastructuur. Maar de overheid greep snel in en sneed de ziekte de pas af.

Mensen die eventueel besmet zouden kunnen zijn, werden minutieus opgevolgd. Zij die effectief besmet raakten, werden zeer snel en efficiënt behandeld. Het overlevingscijfer ligt in Nigeria daarom vrij hoog, op 60 procent. In Sierra Leone en Liberia, twee landen die het zwaarst getroffen zijn door de ziekte, ligt dat cijfer op minder dan 30 procent.

Er deden zich uiteindelijk slechts 20 besmettingen voor in Nigeria, met 8 dodelijke slachtoffers. Nigeria is het dichtst bevolkte land van Afrika met 170 miljoen inwoners. Eerder was ook al Senegal ebolavrij verklaard. Daar was één geval bekend, dat geïmporteerd was vanuit Guinee.

Europa krijgt een aparte ebolacoördinator

Tegen het einde van de week moet er een Europese ebolacoördinator aangesteld zijn, die de aanpak van het virus op Europese bodem stroomlijnt. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd in Luxemburg, waar de ministers van de 28 EU-lidstaten hun maandelijks overleg houden. Mogelijk maken de staatshoofden en regeringsleiders de naam donderdag al bekend op een Europese top in Brussel.

De Amerikaanse president Obama stelde vrijdag al een ebolacoördinator aan - Ron Klain, de voormalige stafchef van vicepresident Joe Biden - en ook België heeft met dokter Erika Vlieghe een autoriteit benoemd die de bestrijding van ebola en de behandeling van ebolapatiënten in goede banen moet leiden. De Europese Unie kiest er nu voor om de aanpak in de hele EU te stroomlijnen.