Paus vraagt om genocides in Midden-Oosten te voorkomen

Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om nieuwe potentiële genocides in het Midden-Oosten te voorkomen. "Wij kunnen ons geen Midden-Oosten indenken zonder christenen", zei hij.
AP2013

In aanwezigheid van 79 kardinalen en 7 patriarchen uit het Midden-Oosten heeft paus Franciscus in Rome opgeroepen tot een "adequaat antwoord tegen  het fenomeen van terrorisme dat een ongekende omvang dreigt aan te nemen. Wij kunnen ons geen Midden-Oosten indenken zonder christenen na een aanwezigheid van 2.000 jaar", aldus de paus.

Hij riep de internationale gemeenschap op om de illegale handel in petroleum, wapens en technologie naar terreurgroepen te stoppen. De paus noemde geen namen, maar de verwijzing naar de terreurgroep Islamitische Staat (IS) is erg duidelijk.

De leiders van de landen in de regio moeten IS het recht op een kalifaat ontzeggen en de moorden om religieuze redenen veroordelen, aldus Franciscus.

GABRIEL BOUYS

Christenen in Midden-Oosten onder vuur

De voorbije decennia hebben steeds meer christenen het Midden-Oosten verlaten. Het begon bij Libanese maronieten die hun heil in Europa gingen zoeken, maar de leegloop kwam pas echt op gang na de escalatie van geweld in Irak na 2003.

De terreur van IS bedreigt zowel de christenen in Irak als in Syrië en heeft tot nieuwe vluchtelingenstromen geleid van die mensen naar het Westen. De paus roept dan ook niet enkel op tot bescherming van de religieuze minderheden, maar ook tot eerbied voor de rechtsstaat, de democratie en het pluralisme.

Overigens worden niet enkel de christenen bedreigd, maar ook andere minderheden zoals de jezidi's, sabische mandaeërs, zoroastristen, baha'i en shabak.