Philips lijdt verlies van 103 miljoen euro in 3e kwartaal

Philips heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 103 miljoen euro geleden, wat meer is dan verwacht. Het Nederlandse elektronicabedrijf heeft last van moeilijke marktomstandigheden in onder meer China en Rusland. Philips nam ook een grote provisie vanwege de patentboete van 467 miljoen dollar die het onlangs kreeg in de Verenigde Staten. Het bedrijf tekende tegen die boete beroep aan.

Philips publiceerde vandaag een omzet van 5,5 miljard euro over het derde kwartaal, tegen 5,6 miljard euro vorig jaar. De winst (ebita) kwam door de voorziening voor de boete en kosten voor de reorganisatie uit op -7 miljoen euro. Zonder die eenmalige voorziening lag de ebita op 536 miljoen euro, 16 procent minder dan vorig jaar.

Topman Frans van Houten zei "ontevreden" te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Hij verwacht wel dat de tegenwind voor Philips de komende tijd zal afnemen. Niettemin zal het bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar iets lager zijn dan in dezelfde periode vorig jaar.

Philips heeft de vraag in China dit jaar "behoorlijk dramatisch" zien vertragen, klonk het. Het bedrijf heeft er last van de zwakke leiden de strenge regels voor aanbesteding, die zijn bedoeld om corruptie te bestrijden, tot terughoudendheid in de markt. Van Houten verwacht dat de situatie in China in 2015 "geleidelijk" zal verbeteren.

In Rusland speelt de enorme terugval van de economie Philips parten. Dat is het gevolg van de sancties die tegen Rusland zijn ingevoerd, na het conflict met Oekraïne.

Het concern maakte vorige maand bekend de verlichtingsdivisie te verzelfstandigen en de andere twee divisies samen te voegen in een bedrijf dat zich vooral richt op gezondheid. De afsplitsing van Lighting zal één tot anderhalf jaar in beslag nemen, liet Philips weten. Over de verkoop van de onderdelen Lumileds en Automotive wordt er met veel partijen gepraat, een beursgang voor een van die divisies is niet langer een optie.