Prijs wetenschapscommunicatie voor professor Van Goethem

Historicus Herman Van Goethem van de Universiteit Antwerpen heeft van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) de loopbaanprijs voor wetenschapscommunicatie gekregen. Daarnaast werden er ook 12 jaarprijzen toegekend.
Professor Van Goethem.

De loopbaanprijs voor wetenschapscommunicatie gaat dit jaar naar professor Herman Van Goethem, historicus aan de Universiteit Antwerpen.

De jury van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten prijst Van Goethem voor "de totaliteit van zijn inspanningen om duiding te geven bij de recente Vlaamse geschiedenis, vanuit een brede en sociale visie. Hij steunt hierbij uitvoerig op een solide wetenschappelijke basis, en spant zich onvermoeibaar in om zijn wetenschappelijke kennis over dit thema (dat ook in de huidige context bijzonder actueel blijft) te vertalen naar de hele maatschappij.”

In het bijzonder waardeerde de jury zijn aanwezigheid in de media en zijn inzet voor het museum Kazerne Dossin. Prof. Van Goethem is curator van dit Mechelse museum, dat de Belgische geschiedenis van de Joden- en zigeunervervolging uiteenzet. In mei dit jaar kreeg het museum nog een “special commendation” van de jury van de “European Museum of the Year Award 2014”.

Het is de tweede keer dat de KVAB de prijzen uitreikt. Vorig jaar ging de loopbaanprijs naar Johan Braeckman, professor in de wijsbegeerte, voor zijn inspanningen om de finesses van het wetenschappelijk denken op begrijpelijke wijze naar buiten te brengen.

Jaarprijzen

Naast de loopbaanprijs werden er ook 12 jaarprijzen toegekend. Die gaan naar wetenschappers of teams van onderzoekers, die een succesvolle activiteit of publicatie hebben gerealiseerd in 2012 of 2013.

De volledige lijst van de laureaten vindt u op de website van de KVAB.