Russische kunstenaar snijdt oorlel af uit protest

De controversiële Russische kunstenaar Pyotr Pavlensky heeft gisteren zijn eigen oorlel afgesneden terwijl hij naakt op het dak van een psychiatrische instelling in Moskou zat. Pavlensky wilde met zijn actie naar eigen zeggen "de internering van Russische politieke dissidenten" aanklagen.

Pavlensky, die uiteindelijk door autoriteiten werd weggehaald van het dak, verklaarde in een korte mededeling aan de Russische media zijn actie. “Het mes scheidt de oorlel van het lichaam. De grote muur van de psychiatrische instelling scheidt de gezonden van de krankzinnigen. De politie kent zichzelf de macht toe om de drempel tussen rede en waanzin te bepalen”, klinkt het. Ook op de Facebookpagina van zijn vrouw postte hij een verklaring voor zijn actie.

Bekend vanwege zijn protestkunst

Pavlensky is wel al langer bekend voor zijn “protestkunst”. Zo nagelde hij vorig jaar zijn balzak vast aan de kasseistenen van het Rode Plein in Moskou. Daarmee wou hij de “politieke apathie” in Rusland aanklagen. Eerder naaide hij ook al zijn twee lippen toe om de celstraf van de leden van de meidengroep Pussy Riot aan te klagen. Zij moesten de gevangenis in nadat ze een protestlied tegen Poetin hadden gezongen in de orthodoxe kathedraal van Moskou.

De advocaat van Pavlensky, Dmitry Dinze, heeft alvast laten weten dat zijn cliënt vandaag een psychiatrisch onderzoek heeft gehad en gezond werd verklaard.