Schilderijen worden Hermitage binnengebracht via (aangepast) dak

In de Hermitage in Amsterdam zijn vandaag vijftien schilderijen uit de 17e eeuw aangekomen. Niets speciaals, ware het niet dat de werken te groot zijn om via een deur binnen te brengen. Een hijskraan en een aangepast dak waren nodig.

De vijftien gigantische doeken komen uit het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Vandaag werden ze naar de Hermitage gebracht omdat ze daar vanaf eind november te zien zullen zijn in de expositie "Hollanders van de gouden eeuw".

Het grootste doek dat het gebouw binnen moest was 6 meter op 3. Net als de andere werken veel te groot voor een deur en daarom werd het dak aangepast. Maar dan nog was het geen evidente klus. De afgelopen weken werd het dak van de Hermitage aangepast, zodat de stukken er door konden. Bij sommige werken was er amper enkele centimeter speling.

Voor de operatie werden er kisten op maat gemaakt om de schilderijen niet te beschadigen. Elk pakketje woog zo tussen de 250 en 500 kilogram.