Schrijfster Saskia De Coster dient klacht in tegen NMBS wegens racisme

Schrijfster Saskia De Coster gaat een klacht indienen tegen de NMBS wegens racisme. De schrijfster zegt dat ze vorige week getuige was van een racistisch incident met een Belgisch duo van Congolese afkomst. Dat bericht De Morgen vandaag. Ook het duo dient een klacht in.

Toen Kongolo Mbuyi (53) en Chantal Bitota (52) vorige week in Brussel-Centraal de trein naar Gent-Sint-Pieters wilden nemen, werden ze door een treinbegeleidster "op een knetterende scheldtirade" vergast, zegt De Coster, die van het incident getuige was. Ze zouden de trein opgehouden hebben.

Hoewel ze samen met drie anderen de trein waren opgestapt, onder wie De Coster, werden enkel Mbuyi en zijn zus gesommeerd de trein te verlaten, klinkt het. De twee weigerden, maar werden bij aankomst in Brussel-Zuid van de trein geplukt door de spoorwegpolitie. Die legde broer, zus én Saskia De Coster - die zich als getuige had opgegeven - een boete op.

De drie weigeren de boete te betalen. Naast een klacht bij de NMBS zal de man ook naar het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding stappen.

De NMBS zegt een intern onderzoek te hebben opgestart. "Als de feiten kloppen, is dit zeer ernstig. Racisme en discriminatie worden ten stelligste afgekeurd", zegt Bart Crols, de woordvoerder van de NMBS.