Standrechtelijke executies in oosten Oekraïne

In het oosten van Oekraïne hebben zowel de pro-Russische rebellen als de regeringsgezinde troepen standrechtelijke executies uitgevoerd. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De twee strijdende partijen in Oekraïne beschuldigen elkaar van massamoorden. De Russische pers heeft het over honderden doden.

Amnesty heeft daar geen bewijzen van gevonden. De mensenrechtenorganisatie heeft ter plaatse getuigen ondervraagd en besluit dat zowel de rebellen als de Kiev-gezinden gevangengenomen soldaten en burgers zonder enige vorm van proces hebben geëxecuteerd.

"Er bestaat geen twijfel dat beide kanten zich schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies en gruweldaden, maar het is lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de schaal van deze misdaden", zegt John Dalhuisen van Amnesty International.