Tobback aan De Wever: "Racisme is ook van deze eeuw"

In de discussie rond staatssecretaris Theo Francken probeert Bruno Tobback het vuur aan de gang te houden. In een open brief aan Bart De Wever hekelt hij dat de N-VA-voorzitter racisme onder de mat veegt. "Dat is ook een probleem van deze eeuw."

Tussen Bruno Tobback en Bart De Wever komt het wellicht nooit meer goed. In de campagne ging het hard tussen beide heren, en dat is ook nu nog het geval. In wat misschien zijn laatste maanden als partijvoorzitter zijn, schreef Tobback in Knack een brief aan De Wever.

Volgens Tobback bagatelliseerde De Wever het probleem van racisme toen hij zich achter zijn staatssecretaris Theo Francken schaarde. De Wever wil overgaan tot de "problemen van deze eeuw", zei hij eerder. 

Francken - die overigens spreekt van een "hetze" tegen hem - was niet alleen aanwezig op een feestje van voormalig collaborateur Bob Maes, in een Facebookpost liet hij zich schamper uit over de Marokkaanse, Algerijnse en Congolese immigratie. 

En dat vindt Tobback niet kunnen. Ook hij interpreteert dat als racisme, "een sluipend gif". Volgens hem is dat een probleem van dèze eeuw.

Hij verwijst daarbij naar het 'Neger-opiniestuk' van VRT-journalist Peter Verlinden, wiens huis beklad werd. Of naar het incident met schrijfster Saskia Decoster, die getuige was van de racistische behandeling van een Congolees duo.

Tobback: "Bespaar me dus alsjeblief het schijndebat tussen racisme en vrije meningsuiting, tussen een mislukte migratiepolitiek of niet. De feiten zijn wat ze zijn. Die onder de mat vegen is niet alleen onethisch, het is ook voor de groei van een samenleving nefast."