Turkije laat Iraakse Koerden meevechten in Kobani

Turkije laat Iraakse Koerden toe om mee te vechten in de belegerde grensstad Kobani. Die ligt aan de grens tussen Turkije en Syrië en wordt al weken belegerd door terreurgroep Islamitische Staat.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, stond vanmorgen de pers te woord in Ankara: "We werken volledig mee met de coalitie voor wat betreft Kobani. We willen alle soorten van dreiging in de regio uitschakelen." Hij voegde eraan toe dat Turkije de toegang van peshmergastrijders tot Kobani zal vergemakkelijken, zodat die daar mee de strijd kunnen aangaan.

De Syrische Koerden kregen al Amerikaanse luchtsteun, maar nu mogen dus ook Iraakse Koerden via Turkije de stad binnen. Vanmorgen dropten Amerikaanse toestellen wapens en munitie boven de belegerde stad.

Turkije stond onder zeer grote binnenlandse én internationale druk om meer te doen om de belegerde Syrische Koerden aan zijn grens te helpen. Tot nog toe was Turkije daarover zeer terughoudend, vanwege het verleden met de Koerdische beweging PKK. Ankara ligt al decennia overhoop met de PKK, die (onder meer) voor meer autonomie strijdt in Turkije.