Vakbonden lopen niet warm voor "alcoholplan" van Unizo

De vakbonden lopen niet warm voor het idee van Unizo wat betreft alcohol op het werk, en wijzen op eerder gemaakte afspraken. De middenstandsorganisatie pleitte er in verschillende kranten voor om een puntensysteem in te voeren om het probleem van alcoholmisbruik aan te pakken op het werk. "Wie drie keer tegen de lamp loopt, moet om dwingende reden ontslagen kunnen worden."

Volgens de vakbonden hebben werkgevers en bonden jaren geleden al afspraken gemaakt over alcohol op het werk. Er is toen beslist dat preventie voorrang moet krijgen op dreigen met ontslag.

Volgens Herman Fonck van de Christelijke vakbond ACV zijn er in het verleden afspraken gemaakt met Unizo, en de vakbonden zien geen redenen om daarop terug te komen. "Iedereen was het erover eens, Unizo incluis, om een preventief beleid te hebben. Repressie en testen leiden tot willekeur, en tot wat sancties. De basisafspraak is: je maakt eerst goede afspraken in je bedrijf, je werkt dan samen regels uit, dat kan heel streng zijn, of heel laks en tolerant, en dan kan je die toepassen."

"Zoals rijbewijs met punten"

Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen citeerden vanmorgen een enquête van Unizo waaruit zou blijken dat een derde van de bedrijven de voorbije vijf jaar meermaals geconfronteerd zou zijn met problematisch alcoholgebruik van werknemers.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt (foto) erkent dat er meer aan preventie moet gedaan worden, maar hij houdt tegelijk een pleidooi voor meer mogelijkheden om dronken personeel te ontslaan.

"Nu kan dat niet op staande voet als er geen zware beroepsfout gemaakt werd door de werknemer", zegt Van Eetvelt. Daarom willen ze een puntensysteem invoeren, zoals bij het rijbewijs met punten. "Loop je drie keer tegen de lamp, dan is dat wél reden tot dwingend ontslag."