VTM stopt eind deze maand met teletekst

De commerciële zender VTM stopt eind deze maand met het aanbieden van teletekst. De 888-functie voor ondertiteling blijft wel bestaan.

"Alle informatie die te vinden is op de teletekstpagina's is ook te vinden op alle moderne communicatieplatformen zoals onze website, onze Facebookpagina en Twitter. Bovendien kunnen mensen met een digicorder makkelijk onze tv-gids raadplegen", zegt woordvoerster Sara Vercauteren aan onze redactie. "We zetten liever in op deze moderne platformen in plaats van teletekst, wat toch wat verouderd is."

De andere tv-zenders van Medialaan -2BE, JIM en Vitaya- stopten eerder al met hun teletekstpagina's.

Wat bij Vier?

VTM brengt via Teletekst ook berichtgeving over de populaire duivensport, maar de duivenmelkers kunnen daarvoor voortaan bij Vier terecht. De Koninklijke Bond van Duivenliefhebbers heeft daarvoor bij de andere Vlaamse privé-omroep afspraken kunnen maken.

"Ook bij Vier en Vijf zetten we natuurlijk vooral in op de nieuwe digitale media en op de moderne technologie", zegt woordvoerder Kristof Demasure aan Belga, "maar wij hebben op korte termijn geen plannen om het analoge teletekstkanaal af te schaffen."

En bij VRT?

Teletekst werd bij ons in 1980 gelanceerd bij de toenmalige BRT. Ook nu merken ze bij de openbare omroep nog steeds interesse, hoewel die stilaan begint te dalen: van 576.000 bezoekers in 2010 naar zo'n 180.000 vorig jaar.

"We zien inderdaad een dalende trend, maar bereiken wel nog steeds mensen via Teletekst", zegt hoofdredacteur online bij VRT Nieuws, Emmanuel Rottey. "In 2013 deden dagelijks gemiddeld 182.251 Vlamingen een beroep op Teletekst via het klassieke televisiescherm en zo'n 20.000 via de smartphoneapplicatie en de website van Eén. Vooral het weerbericht en voetbaluitslagen zijn populair. Er is dus nog steeds een trouw publiek. Bovendien is het verstrekken van informatie via Teletekst ook een opdracht uit onze beheersovereenkomst."