"Een op de drie huisartsen drinkt te veel"

Een op de drie Vlaamse huisartsen is een risicodrinker. Maar slechts weinigen daarvan zijn geneigd hulp te zoeken bij verslavingsproblemen. Dat blijkt uit een enquête bij ruim 600 huisartsen, uitgevoerd door Freya Saeys, Vlaams parlementslid van Open VLD en zelf huisarts. De resultaten staan te lezen in het wetenschapsmagazine Eos.

Saeys heeft voor haar afstudeerscriptie 626 huisartsen bevraagd over hun gebruik van alcohol, drugs, medicijnen en rookwaren. Uit de enquête blijkt dat zowat alle ondervraagden (95 procent) alcohol drinkt. Dat is meer dan het gebruik in de algemene bevolking waar 70 procent alcohol gebruikt.

Een op de zeven huisartsen drinkt dagelijks en een op de acht, vooral mannen, doet aan binge drinking: ze slaan maandelijks op één avond vijf glazen of meer achterover. Een op de drie huisartsen bleek bovendien een "risicodrinker": hun alcoholgebruik kan hun gezondheid in gevaar brengen. Het gaat dan niet alleen om artsen die regelmatig binge drinken, maar bijvoorbeeld ook om mensen die dagelijks alcohol drinken. "Risicodrinkers zijn vooral rokende, mannelijke artsen die meer dan zestig uur per week werken", luidt het.

Immuun

Hoewel de gevaren van alcoholgebruik hen bekend zijn, staan de Vlaamse huisartsen er tolerant tegenover. Slechts 28 procent is bijvoorbeeld voorstander van nultolerantie in het verkeer. "Huisartsen menen ook dat ze immuun zijn voor problemen. Vaak hebben ze zelf geen huisarts, en twee op de drie geven toe dat ze het moeilijk zouden vinden om professionele hulp te zoeken bij een psychisch probleem, zoals een verslaving. Artsen zijn geen voorbeeldige patiënten. Finaal komen ze in een neerwaartse spiraal terecht, van gebruik over misbruik tot verslaving", schrijft Saeys in Eos.

De resultaten van de studie van Saeys staan niet alleen in Eos, ze worden deze maand ook gepubliceerd in het vakblad British Journal of General Practice.