"Ik voel geen onbehagen bij associatie met N-VA"

Olivier Chastel, de nieuwe voorzitter van de MR, voelt er "geen enkel onbehagen" bij dat zijn partij gelinkt wordt aan de N-VA. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. "De baas van deze regering is Charles Michel (MR), niet Bart De Wever (N-VA)", zegt hij ook.

Chastel werd gisteren aangesteld als interim-voorzitter door zijn voorganger Charles Michel, die zijn functie van partijvoorzitter doorgeeft nu hij premier wordt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de vertrouweling van Michel over enkele maanden verkozen tot volwaardig voorzitter van de Franstalige liberalen.

In een interview met Le Soir komt hij vandaag terug op de relletjes rond Jan Jambon en Theo Francken (beiden N-VA). "Wat ze hebben geschreven in die mails, hoe ze zich hebben uitgedrukt, is niet goed te praten en past niet in mijn idee van waarden. Maar laten uitschijnen dat heel de N-VA een racistische, xenofobe partij is die nog steeds de verdiensten van de collaboratie prijst, of dat 30 procent van de Vlaamse kiezers leeft met die ideeën, dat gaat toch ook niet", zegt Chastel.

Volgens de MR-voorzitter heeft de oppositie zaken uit zijn context getrokken. Al benadrukt hij ook dat hij de uitspraken van Francken niet wil goedpraten. Charles Michel heeft orde op zaken gesteld en nu komt het erop aan om nieuwe incidenten te vermijden, zo luidt het. "Ze (de N-VA-ministers, red.) hebben zich geëngageerd om ten dienste te staan van de bevolking. Dat wil zeggen dat ze moeten opletten op welke manier ze zich gedragen als minister of staatssecretaris."

"Charles Michel is de baas"

In de aanloop naar de verkiezingen was het water diep tussen de N-VA en de MR, maar intussen is er heel wat veranderd. "Ik voel er geen onbehagen bij om gelinkt te worden aan de N-VA. Helemaal niet. Niet vanaf het moment dat alle leden van de regering zich ervan bewust zijn dat ze alle Belgen vertegenwoordigen en alle Belgische gevoeligheden."

Maar wie is de baas van de federale regering, Charles Michel of -zoals wel vaker gezegd word- N-VA-voorzitter Bart De Wever? "De baas van de regering, dat is de eerste minister", antwoordt Chastel. "Er zijn er geen twee. Bart De Wever is de voorzitter van de grootste Vlaamse partij, niet meer, niet minder. Dat geeft hem geen vetorecht of speciale voorrechten bij de premier. Ik denk niet dat hij de echte patron is van deze regering."

Chastel zegt voorts dat hij ervan overtuigd is dat de regering de volledige rit gaat uitzitten. Voor de MR is het nu zaak om te tonen dat Michel I goed werk levert. Er is weer rust in de partij na de interne strubbelingen, aldus Chastel. Hij laat ten slotte weten dat hij, als het politieke klimaat wat serener is geworden, contact wil zoeken met zijn collega-voorzitters in Franstalig België.