"Ook Vlaanderen moet zelfrijdende auto ontwikkelen"

Als regio met het grootste mobiliteitsprobleem van Europa moet Vlaanderen mee op de kar springen in de ontwikkeling van de veelbelovende technologie van de zelfrijdende auto. Dat zegt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A), die hierover donderdag een vraag voorlegt aan Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Dat de Vlaamse consument vandaag nog niet klaar zou zijn voor de zelfrijdende auto, zoals mobiliteitsclub VAB vandaag meldt, vindt Vandenbroucke "een argument dat niet relevant is".

"We profileren ons als speerpuntregio voor onderzoek en ontwikkeling en we hebben een gigantisch mobiliteitsprobleem. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om mee op de kar te springen en onze unieke proeftuin open te stellen. We mogen nu niet op de rem gaan staan. Waarom zouden we bovendien niet gaan samenwerken met Nederland?", aldus Vandenbroucke.

Volgens het Vlaams parlementslid kan de burger zich de technologie vandaag misschien moeilijk voorstellen. "Maar wie had tien jaar geleden gedacht dat een gezinswagen zichzelf zou kunnen parkeren? Vandaag is die technologie beschikbaar in de toonzaal. Laat ons daarom niet aarzelen en klaar zijn voor hetgeen op ons afkomt. De zelfrijdende wagen is geen science-fiction, maar is een realiteit die zich al aan het voltrekken is."

Nederland wil voortrekkersrol

Nederland zette gisteren het licht op groen voor grotere proeven met zelfrijdende auto's en vrachtwagens op de openbare weg. De Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen zal dit mogelijk maken door de regels aan te passen. Nu zijn er in Nederland alleen op zeer kleine schaal tests met zelfrijdende voertuigen.

Schultz wil dat haar land een voortrekkersrol speelt bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's en vrachtwagens.
Als die zonder actie van de bestuurder op de snelweg 'in een treintje' kunnen rijden en met elkaar en met verkeerscentrales kunnen communiceren, kan dat volgens de minister een positieve bijdrage leveren aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu.