“Patiënten zullen besparingen niet voelen”

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zullen de patiënten de aangekondigde besparingen niet voelen. In het begrotingsvoorstel van de regering voor de ziekteverzekering bleek gisteren dat onder meer het remgeld voor bepaalde specialisten omhoog gaat. Voor de meeste patiënten gaat het echter om een “nuloperatie”, zegt De Block in Terzake, verwijzend naar het remgeld dat voor bepaalde specialisten net omlaag gaat.

“De regering wil de komende vijf jaar met de ziekenhuizen bekijken wat we kunnen doen voor een efficiëntere zorg”, begon De Block. Wat de reeds aangekondigde besparingen betreft, zei de minister dat de patiënten de besparingen niet zullen voelen, andere actoren in de gezondheidszorg wel.

"Nuloperatie voor meeste patiënten"

Over de nieuwe maatregel rond het remgeld dat voor een aantal specialisten omhoog gaat, benadrukte De Block dat het remgeld voor een aantal specialisten net omlaag gaat. “Daardoor zal het een nuloperatie zijn voor de meeste patiënten”. Zeker de “meest kwetsbare patiënten” zouden volgens de minister niet geraakt worden. “Daar gaat het om 1,8 miljoen mensen, zo’n 18 procent van onze bevolking, die een besparing zullen dragen van 900.000 euro, dat komt neer op vijftig eurocent per patiënt per jaar. Dat is nauwelijks voelbaar”.

Farmasector

Op de vraag welke andere actoren in de gezondheidszorg dan wel de besparingen gaan voelen, verwees De Block onder meer naar de farmasector. “In die sector moeten de prijzen omlaag, dat is ook goed voor de patiënt. We gaan wel niet raken aan de innovatie voor de farmasector want dat creëert werk en betere medicatie.”

Huisartsen

“Mensen moeten meer naar de huisarts gaan. Als het nodig is dan worden ze door de huisarts wel doorverwezen”, zei De Block ook nog. “Een anesthesist die maar sporadisch geraadpleegd moet worden zal iets duurder worden maar een pediater of een geriater – gezien de vergrijzing - zal goedkoper worden”, aldus De Block.

"We pakken enkel verspillingen aan"

De minister herhaalde dat er ook veel investeringen zullen gebeuren. “We gaan nog 450 miljoen euro meer uitgeven dan vorig jaar. Het zijn namelijk de verspillingen die we aanpakken”. Onder meer de prijzen van de implantaten en de kronen voor de tanden zullen nader bekeken worden.

De Block zit de komende weken nog samen voor overleg met de farmasector, de ziekenhuizen en de mutualiteiten. “Als men voor hetzelfde bedrag een andere manier heeft om te kunnen ingrijpen waarbij de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg vooropstaat, dan sta ik daarvoor open”, aldus de minister.