Actievoerders protesteren tegen "geknoei" met NMBS-budget

Het treinverkeer ondervindt vandaag voor de tweede dag op rij zware hinder. Dit keer door een spontane staking in de stations van Luik-Guillemins, Welkenraedt en Liers. De actievoerders protesteren tegen "het gebrek aan duidelijkheid" over het regeerakkoord en het "geknoei" met het budget waarover de NMBS de komende jaren zal beschikken.

De vakbondsafgevaardigden probeerden vandaag de stakers te overhalen om de actie te beëindigen, voorlopig zonder succes. De staking komt er een dag nadat de treinbestuurders in Charleroi een wilde staking hebben gehouden. Die staking brak gisteren uit rond 3.15 uur en hield tot laat gisterenavond aan. De NMBS moest uiteindelijk meer dan 100 treinen schrappen. Er was vooral hinder op de lijn Charleroi-Brussel.

Reizigers zijn ontgoocheld

Reizigersorganisatie TreinTramBus heeft begrip voor de onrust bij het spoorwegpersoneel maar wil dat er einde komt aan de onaangekondigde acties. Woordvoerder Jan Van Severen: “Wij zijn zeer ontgoocheld over die wilde stakingen. Wij begrijpen dat er ongerustheid is over het besparingsplan van de federale regering bij de spoorwegen. Dat plan zal ook de reizigers hard treffen vrezen we."

TreinTramBus had de vakbonden uitgenodigd om te overleggen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen. "Dat is vorige week al gebeurd en we hebben daar nog steeds geen reactie op gekregen. Het gevolg is nu dat de reizigers nog maar eens getroffen worden door onaangekondigde acties.”