Daar is de milieubox weer!

Als u in de jaren negentig aan afvalsorteren deed, heeft u hem waarschijnlijk meermaals vervloekt: de vermaledijde milieubox. In Sint-Lievens-Houtem werden 350 oude boxen teruggevonden en iedereen kan er één komen ophalen. Voor als u nostalgisch terugdenkt aan het vloeken om de box open te krijgen.

Het moest hét prestigeproject worden van de jonge Vlaamse regering in januari 1992: de milieubox om klein gevaarlijk afval te verzamelen. Toenmalig minister van Leefmilieu Theo Kelchtermans (CD&V) haalde het idee uit Nederland, zodat de regering in elke Vlaamse huiskamer zichtbaar aanwezig was.

Helaas draaide het iets anders uit: het kinderslot bleek ook voor volwassenen iets te moeilijk en menig milieubox werd woedend aan de kant gegooid. Bovendien kreeg het verhaal ook nog een politiek staartje, want tegenstanders beweerden dat er een corrupt geurtje hing aan de betaling van de milieubox.

In de kelder van een school in Sint-Lievens-Houtem werden onlangs 350 milieuboxen teruggevonden. In de geest van recyclage en "upcycling" besloot de school de boxen weg te geven. Tot nu toe kwamen een 70-tal mensen zo'n box ophalen, en er wordt creatief mee omgegaan: "Sommigen maken er verzamelbakken voor knutselmateriaal mee, en een creatieve inwoner heeft de boxen verzaagd tot stapelbakken met handvatten", klinkt het bij de initiatiefnemer.

Wie een box wil, kan die nog steeds gaan ophalen in Sint-Lievens-Houtem.