Europees geld voor Ford Genk en Carsid Charleroi

Het Europees Parlement heeft ingestemd met EU-steun voor de ontslagen werknemers van Ford in Genk en die van Carsid in Charleroi. Dat moet die mensen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

Op vraag van de regering heeft de EU eerder ingestemd met het vrijmaken van geld uit het Europese Globaliseringsfonds. Dat fonds moet de sociale gevolgen opvangen van de mondialisering van de wereldhandel.

Met dat geld ondersteunt de EU nationale plannen voor herscholing, opleiding begeleiding of het opstarten van een zelfstandige activiteit voor mensen die getroffen worden door een herstructurering. Een ruime meerderheid van de Europese parlementsleden heeft het licht nu op groen gezet voor die steun.

Concreet heeft de EU een eerste schijf van 571.000 euro over voor de 479 getroffen werknemers van autoproducent Ford Genk en tien Belgische toeleveranciers. Voor de 752 ontslagen werknemers van het staalbedrijf Carsid in Charleroi komt een bedrag van 912.000 euro beschikbaar.

Jaarlijks kan het Europese Globaliseringsfonds 150 miljoen euro op tafel leggen voor mensen die hun baan verliezen door structurele veranderingen in de wereldeconomie.