Farage gaat nieuwe fractie in Europees Parlement op de been brengen

Vijf dagen na het uiteenvallen van zijn vorige groep staat de Britse eurofoob Nigel Farage op het punt om een nieuwe fractie in het Europees Parlement op de been te brengen. Farage kondigde gisteren voor aanvang van de plenaire zitting in Straatsburg aan dat de Pool Robert Jaroslav Iwaszkiewicz zijn troepen zal vervoegen.

De vorming van een fractie vereist minstens 25 Europarlementsleden uit minstens zeven landen. Met de leden van UKIP en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo beschikte de 48-koppige EFDD-fractie van Farage over meer dan voldoende leden. De fractie struikelde vorige week echter over die tweede drempel toen de Letse Iveta Grigule de groep de rug toekeerde.

"De geruchten over onze dood zijn sterk overdreven", zo kondigde Farage gisteren in een persmededeling de komst van Iwaszkiewicz aan. De Britse eurofoob haalt zwaar uit naar Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz en diens "verachtelijke" poging om de eurosceptische fractie de mond te snoeren.

"Vitale en eurosceptische groep helpen"

Iwaszkiewicz had tot dusver geen fractie in Straatsburg. De Pool behoort tot Congres van Nieuw Rechts, een ultraconservatieve Poolse partij die ook de controversiële Janusz Korwin-Mikke in de rangen heeft. Iwaszkiewicz sluit zich naar eigen zeggen bij Farage aan om "deze vitale en unieke eurosceptische groep te helpen".

Een woordvoerder van het Europees Parlement wees erop dat de EFDD-fractie vorige week ophield te bestaan en dat Farage opnieuw alle vereiste documenten en handtekeningen moet inleveren. Die procedure kan "een dag of enkele dagen" in beslag nemen. Farage deelde alvast mee dat de handtekening van Iwaszkiewicz maandagmiddag aan de diensten van het parlement is overgemaakt.