Google trekt legale sites voor en duwt illegale weg

De internetgigant Google voert de strijd tegen piraterij op. Door veranderingen in het zoeksysteem zullen legale sites een betere plaats krijgen in de resultatenlijst, terwijl illegale sites dieper zullen wegzakken.

De wijzigingen in het systeem moeten legale sites bevoordelen. De opvallendste nieuwigheid is een balk bovenaan de lijst van zoekresultaten die verwijst naar legale download- of streamingwebsites. In het voorbeeld dat Google zelf geeft krijgt iemand die zoekt naar de film "Star trek: into darkness" een balkje met verwijzingen naar Amazon, Google Play en Netflix (zie foto boven).

Bij muziek verschijnen er links naar Spotify of Vevo. Die links zijn trouwens ook te zien in de rechterbalk die je krijgt als je zoekt op naam van een artiest of film (zie foto onder). Belangrijk is wel dat deze zoekresultaten advertenties zijn. Bedrijven die in dat balkje willen staan, zullen er dus voor moeten betalen.

De BPI (British Phonographic Industry), een belangenvereniging van de muziekindustrie, verwelkomt de nieuwe maatregelen van Google, maar vindt wel dat het kosteloos zou moeten zijn voor de de legale sites. "Er zouden geen kosten mogen zijn als het erop aankomt consumenten te bedienen met links naar legale diensten", zegt een woordvoerder aan de BBC.

De aanbevelingsbalk met legale websites is voorlopig enkel te zien voor wie Google gebruikt in de VS. De bedoeling is om het systeem wereldwijd uit te rollen, maar wanneer dat zal gebeuren, is niet bekend.

"Zichtbaarheid van beruchte sites zal verminderen"

Daarnaast heeft Google veranderingen aan het zoeksysteem aangebracht. Sinds 2012 worden websites waartegen verscheidene keren klacht is ingediend omdat ze illegale films of muziek aanbieden, lager gerangschikt in de resultaten. Dat systeem is nu "geoptimaliseerd". "We verwachten dat dit de online zichtbaarheid van sommige van de meest beruchte sites duidelijk zal verminderen", klinkt het.

Bovendien is ook de autosuggestie aangepast. Voorspellingen die leiden naar illegale sites, zullen weggehaald worden. "Elke dag wordt ons partnerschap met de entertainmentindustrie sterker", aldus Google. "Naast het versterken van deze banden, blijven we ook investeren in de strijd tegen piraterij in al onze diensten."