Modeontwerper Oscar de la Renta overleden

In de Verenigde Staten is afgelopen nacht modeontwerper Oscar de la Renta overleden. De la Renta maakte al sinds de jaren 60 haute couture voor heel wat Hollywoodsterren en Amerikaanse first ladies. Zijn laatste wapenfeit was de trouwjurk voor Amal Alamuddin, de echtgenote van George Clooney.

De la Renta werd geboren in 1932 in de Dominicaanse Republiek. Toen hij 18 was, ging hij kunsten studeren in Spanje. Daar ontdekte hij al snel dat mode zijn grote passie was.

Toen de vrouw van de Amerikaanse ambassadeur in Spanje zijn ontwerpen zag, vroeg ze hem een jurk te ontwerpen voor haar dochter. Toen de dochter in zijn jurk op de cover van TIME magazine verscheen, besloot de la Renta zijn carrière te wijden aan mode en haute couture.

Gedurende die lange en succesvolle carrière kleedde de la Renta onder meer first ladies Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Laura Bush.

Oscar de la Renta stelde tijdens de afgelopen Fashion Week in New York nog een collectie voor. Hij was maandenlang op zoek naar iemand die hem zou kunnen opvolgen aan het hoofd van zijn in 1965 opgericht modehuis. Amper een week geleden kondigde hij de aanstelling aan van Peter Copping als creatief directeur. Copping zou normaal gezien aan de slag gaan op 3 november.

De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend. De la Renta had sinds 2006 kanker, maar verklaarde vorig jaar wel dat hij daarvan genezen zou zijn.