N-VA wil protocolakkoord tegen wilde stakingen in wet gieten

Bij de N-VA zijn ze niet te spreken over de wilde stakingen bij het spoor. Dat er voor de tweede dag op rij spontane acties zijn, bewijst volgens de partij dat er nood is aan "een structurele oplossing". Kamerlid Inez De Coninck stelt voor om het protocolakkoord dat in het verleden bij het spoor werd afgesloten om wilde stakingen te vermijden beter afdwingbaar te maken door het "vast te leggen in een wet".

De sociale partners bij het spoor hebben jaren geleden een protocolakkoord afgesloten dat wilde stakingen moet helpen vermijden. Op die manier moet de overlast voor de reizigers tot een minimum beperkt worden.

N-VA-politica De Coninck vindt het alvast positief dat ACV afstand neemt van de wilde stakingen. "We nodigen de sociale partners en het middenveld uit om hierover het overleg aan te gaan en de invoering van het protocol mee te begeleiden."

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir voegt eraan toe dat ze de ongerustheid van de vakbonden over bepaalde regeringsmaatregelen wel kan begrijpen. "We nodigen de sociale partners en het middenveld uit om het overleg aan te gaan over de komende structurele hervormingen. Ik hoop dat we via overleg nieuwe wilde stakingen in de toekomst kunnen vermijden", zegt ze.