Nederlandse cabaretier Seth Gaaikema (75) overleden

De Nederlandse cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij is bekend van zijn oudejaarsconferences. Gaaikema begon zijn carrière als schrijver voor onder anderen Wim Kan. In 1969 maakte hij zijn eerste oudejaarsconference en de daaropvolgende decennia zou hij verschillende musicals vertalen in het Nederlands.

De Nederlandse cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hartproblemen. De cabaretier stond voor het eerst op het podium in 1967. Twee jaar later maakte hij zijn eerste oudejaarsavondprogramma, "Heer ik kom hier om te twijfelen".

In 1970 brak hij definitief door met zijn voorstelling "Tien miljoen geboden". In de jaren 80 maakte de komiek oudejaarsconferences voor de commerciële zender Veronica.

Gaaikema was ook succesvol als vertaler van musicals naar het Nederlands. Hij vertaalde onder meer de tekst van bekende producties als "My fair lady", "Oliver", "Kiss me Kate", "Les misérables", "The phantom of the opera", "Evita" en "Chicago".

Zelf schreef hij de musicals "Swingpop", "Grace", "Kuifje: De zonnetempel" en "Adam en Eva". Vorig jaar nam hij afscheid van zijn publiek met de voorstelling "Wat ik nog graag zou willen".