Noord-Korea laat Amerikaanse gevangene na vijf maanden vrij

De 56-jarige Jeffrey Fowle die sinds mei werd vastgehouden in Noord-Korea, is vrijgelaten. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld. Twee andere Amerikanen worden nog steeds vastgehouden.

Fowle, die in april als toerist naar Noord-Korea was gereisd, werd in mei opgepakt omdat hij een bijbel zou hebben achtergelaten in een nachtclub.

Het is niet duidelijk waarom Fowle nu werd vrijgelaten. Vorige maand vroeg hij in een interview met een westerse zender de Amerikaanse regering om hulp. Volgens persbureau AP zou de Zweedse regering mee hebben bemiddeld voor de vrijlating, aangezien de VS geen formele diplomatieke relaties heeft met Noord-Korea.

Nog twee Amerikanen vast

Er worden nu nog twee Amerikanen, Kenneth Bae en Matthew Todd Miller,  in Noord-Korea vastgehouden. De eerste, een missionaris, werd vorig jaar veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid wegens vijandelijke daden tegen Noord-Korea. Matthew Todd Miller werd midden september door het hoogste gerechtshof in Pyongyang veroordeeld tot zes jaar dwangarbeid op basis van een gelijkaardige beschuldiging.

Het Witte Huis spoorde Noord-Korea vandaag opnieuw aan om ook Bae en Todd vrij te laten.