Onze voeten (en schoenen) worden steeds groter

De schoenenketen Torfs gaat zijn assortiment uitbreiden met grotere maten, tot 43 voor vrouwen en tot 50 voor mannen. De winkelketen merkt een stijgende vraag naar grotere schoenen omdat onze voeten steeds groter worden. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Niet alleen de Belgische voeten worden groter, ook elders is dat het geval. Uit onderzoek van het Britse College of Podiatry, een opleidingsinstituut voor podologen, bleek enkele maanden geleden dat de gemiddelde Britse voet nu twee maten groter is dan in 1970. De oorzaak is eenvoudig: we zijn nu eenmaal groter en struiser dan enkele decennia geleden. En onze voeten hebben zich daaraan aangepast.

"Door een combinatie van genetische factoren en een betere voeding is de gemiddelde lichaamslengte van mensen toegenomen", verklaart podoloog Philip Roosen van de UGent in De Morgen. "Het is dus logisch dat ook de basis waarop ons lichaam steunt groter is geworden. Onze voeten zijn niet alleen gemiddeld twee maten groter dan die van de vorige generatie, ze zijn ook breder."

Bij Brantano hebben ze al eerder hun aanbod uitgebreid met grotere maten. "Vooral dames kunnen zuchten over hun grote voeten. Het is niet altijd even makkelijk om een elegant paar pumps te vinden als je schoenmaat 43 hebt. Maar we merken dat meer en meer schoenmerken erop inspelen."