Oscar Pistorius veroordeeld tot vijf jaar celstraf

De paralympische atleet Oscar Pistorius is op zijn proces veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Eerder werd hij niet schuldig bevonden aan moord, maar aan dood door schuld.

Verder kreeg hij nog 3 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het bezit van wapens. Hij mag de komende jaren geen misdaad begaan met een wapen.

De straf van 5 jaar kan beschouwd worden als een lichte straf, want hij kon maximaal 15 jaar celstraf krijgen. Bovendien komt hij na 10 maanden gevangenisstraf al in aanmerking om de rest van zijn straf thuis door te brengen onder huisarrest. Na afloop van zijn proces werd hij onmiddellijk naar de gevangenis gebracht.

Pistorius doodde op Valentijnsnacht vorig jaar zijn vriendin toen zij zich in de badkamer bevond. Hij dacht dat ze een inbreker was en vuurde enkele schoten af. In september werd hij al veroordeeld voor dood door schuld, maar niet voor moord met voorbedachten rade.

De familie van Steenkamp toonde zich na afloop tevreden met de strafmaat.

Het Openbaar Ministerie krijgt nu twee weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de rechter.

"Niet meedoen aan wedstrijden tot 2019"

Intussen liet het International Paralympisch Comité weten dat Pistorius minstens tot 2019 niet mag deelnemen aan officiële wedstrijden. Dat lijkt logisch omdat hij 5 jaar in de cel zal zitten, maar zelfs als hij na 10 maanden zou kunnen vrijkomen en de rest van zijn straf thuis uitzitten mag hij niet deelnemen. 

"Enkel als hij beroep aantekent en een formele strafvermindering krijgt, kunnen we de beslissing herbekijken", is te horen bij het IPC. Volgens de ouders van Pistorius zullen zij geen beroep aantekenen.