Storm maakt dodelijk slachtoffer in Londen

De restanten van de orkaan Gonzalo veroorzaken stormweer boven delen van West-Europa. Vanmorgen kreeg Groot-Brittannië al zijn deel, daar vielen verschillende gewonden en kwam een vrouw om. Naast België maakt ook Nederland zich op voor het stormweer. Eerder hadden de Bermuda-eilanden het zwaar te verduren gekregen.

In de buurt van Hyde Park in Londen kwam de vrouw onder een vallende boom terecht. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en probeerden het slachtoffer te reanimeren, maar de vrouw stierf ter plaatse. In Belgravia, ook in Londen, raakte een man gewond aan hoofd, borst en benen door een vallende boom. Eerder werden drie anderen gewond door een boom in Southwick, West-Sussex.

Het stormweer stuurde ook de Britse ochtendspits flink in de war en de luchthaven van Heathrow heeft meer dan 100 vluchten geschrapt. Andere vluchten liepen vertraging op. Ook het treinverkeer in het zuiden van Engeland liep in de knoop.

In Wales zijn sommige wegen afgesloten voor het verkeer, in Schotland varen een aantal ferryboten niet uit. En er wordt overal ook gewaarschuwd voor overstromingen. De storm leidt in Groot-Brittannië tot windstoten boven de 100 km/u (foto onder: Blackpool).

De hoogste windstoten werden tot nu toe opgemeten in het noorden van Wales (112 km/u) en het eiland Wight. Vannacht worden er nog zware windstoten verwacht in Noord-Ierland en Schotland.

Ook Nederland krijgt zijn deel

In Nederland kwam net als in België het hoogtepunt van de storm 's avonds en 's nachts. Weersvoorspellers hadden het over windkracht 9 aan de kust en boven de Wadden zelfs windkracht 10. De stormvloedkering in de Oosterschelde ging dicht om 22.20 uur. Dat is vrij uitzonderlijk: na een sluiting voor de 'sinterklaasstorm' vorig jaar, was het geleden van 2007.

In Amsterdam en omgeving heeft het hard gehageld. Tussen Baarn en Den Dolder reden geen treinen door een blikseminslag.

Bermuda-eilanden

Inwoners op de Bermuda-eilanden likken hun wonden nadat zij enkele dagen geleden hun deel hadden gekregen. Het ging om de zwaarste storm in 10 jaar, met rukwinden tot 175 km/u. Verschillende mensen raakten gewond en huizen werden beschadigd, maar relatief gezien viel de schade nog mee. Gonzalo passeerde langs de Bermuda-eilanden amper een vijftal dagen nadat de storm Fay de eilanden had getroffen.