Topman Total komt om bij ongeval met vliegtuig

In Moskou zijn bij een ongeval tussen een privéjet en een sneeuwruimer zeker vier mensen omgekomen. Onder de slachtoffers bevond zich onder andere topman Christophe de Margerie (63), topman van de Franse oliemaatschappij Total.

Het ongeval gebeurde op de luchthaven van Vnoekovo, ten zuidwesten van Moskou. Het toestel, dat op weg was naar Parijs, botste door een nog onbekende oorzaak tijdens het opstijgen tegen de sneeuwruimer. Er hing op het moment van de feiten wel een dichte nevel.

De vier inzittenden van de Falcon 50 lieten bij het ongeval het leven. Het gaat om De Margerie en drie bemanningsleden. Zij hebben eveneens de Franse nationaliteit. Over het lot van een mogelijk vijfde slachtoffer bestaat nog onduidelijkheid. Aanvankelijk werd gemeld dat ook de bestuurder van de sneeuwruimer overleed, maar volgens diverse bronnen zou de man ongedeerd zijn gebleven. Volgens een onderzoeksteam zou de man dronken zijn geweest.

Total reageert verslagen op het overlijden van zijn topman. "De groep Total bevestigt met grote emotie en diepe droefheid dat CEO Christophe de Margerie deze nacht kort na 22 uur is overleden bij een vliegtuigongeval na een botsing met een sneeuwruimer", luidt het in een communiqué. "De eerste gedachten van de directie en het personeel van Total gaan uit naar de echtgenote, de kinderen en de naasten van Christophe de Margerie en naar de familie van de andere slachtoffers", klinkt het.

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft intussen zijn medeleven betuigd. "Poetin kende De Margerie al lang en werkte nauw met hem samen", klinkt het in een communiqué van persagentschap Tass.

De Margerie had sinds begin 2007 de leiding bij Total, waar hij in 1974 begon met werken. De topman was in Rusland voor een bijeenkomst van de Russische regering over buitenlandse investeringen. Hij had drie kinderen.