Twee gewonden door de storm, hier en daar schade

De uitlopers van orkaan Gonzalo hebben woensdag België bereikt. In Oost- en West-Vlaanderen sneuvelden verschillende bomen en was er hier en daar schade. Twee mensen raakten gewond. Ook in Wallonië was er schade, daar kwamen elektriciteitskabels op de openbare weg terecht.

In West-Vlaanderen, in Oostende, is een vrouw gewond geraakt toen ze brokstukken van een omgewaaide muur op zich kreeg. Het ging om een muur in aanbouw, die naar beneden viel op het huis daarnaast. In Brugge begaf een oude boom onder het stormgeweld, nadat hij was getroffen door de bliksem. De boom viel op een huis, maar niemand raakte gewond. In Jabbeke waaide de muur van een nieuw appartementsgebouw om. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om op de weg, zoals in Torhout en De Haan.

Ook in Oost-Vlaanderen raakte iemand gewond. Een fietser moest maar 200 meter afleggen, maar werd getroffen door een afgebroken tak. Hij liep een sleutelbeen- en schouderbreuk op. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om, zoals in Deinze, Aalter, Assenede en Eeklo. In Ursel sloeg de bliksem in op de schouw van een woning.

In Antwerpen werd een uitzonderlijk transport met een dag uitgesteld. Het "grootste transport aller tijden" op Antwerpse wegen moest vanavond van start gaan op de Scheldelaan, om onderdelen voor een groot project van Total te leveren.

In Henegouwen was er in de namiddag, meer bepaald  in de streek van Doornik en Moeskroen wateroverlast na hevige regen- en hagelbuien. In Moeskroen liep een tunnel onder en in Doornik waren er, zoals op vele andere plaatsen, vele oproepen voor de brandweer. Nog in Wallonië, meer bepaald in de provincie Namen, moest de brandweer in Ohey hoogspanningskabels opruimen die op de openbare weg waren terechtgekomen. Ook op de N91 tussen Eghezée en Leuze was dat het geval en in Goesnes. In Pontaury dreigde dan weer het dak van een manège los te komen en in Floriffoux en Saint-Gérard waren heel wat takken van bomen op de wegen terechtgekomen. Ook op andere plaatsen moesten veel omgevallen bomen of takken worden geruimd.