Uitloper orkaan Gonzalo onderweg naar België

Een uitloper van de orkaan Gonzalo komt onze richting uit en daardoor kan het flink gaan waaien. Op zee stormt het en aan de kust is het stormachtig. In Londen is al een vrouw omgekomen door een vallende boom.
PA Wire/Press Association Images
Golven beuken op de kust in de buurt van Blackpool.

Vanmiddag wordt een vrij krachtige wind verwacht, en aan de kust zelfs een krachtige tot harde wind, met windstoten van 80 tot 90 km/u en aan de kust zelfs tot 100 km/u. Het gaat ook regenen en tijdens de buien en onweders kan de wind eveneens 100 km/u halen.

Op zee staat een windkracht van 8 tot 9 beaufort, stormachtig tot storm, en de windstoten halen er pieken tot 120 km/u. Ook vanavond en vannacht blijft het nog fel regenen met windstoten.

Dode in Londen

Ook onze buurlanden worden getroffen door de storm. In Groot-Brittannië is een vrouw omgekomen door het stormweer. In de buurt van Hyde Park in Londen kwam het slachtoffer onder een vallende boom terecht. Eerder raakten drie anderen gewond door een vallende boom in Sussex.

Het stormweer stuurde ook de Britse ochtendspits flink in de war en de luchthaven van Heathrow heeft tientallen vluchten geschrapt door de storm. Andere vluchten liepen vertraging op.

In Wales zijn sommige wegen afgesloten voor het verkeer, in Schotland varen een aantal ferryboten niet uit. En er wordt overal ook gewaarschuwd voor overstromingen. De storm leidt in Groot-Brittannië tot windstoten tot 120 km/u.

In Nederland wordt het ergste vanavond en vannacht verwacht met windkracht 9 aan de kust en boven de Wadden zelfs windkracht 10. Een aantal dijkdoorgangen zullen gesloten worden en mogelijk wordt er op sommige plaatsen ook dijkbewaking ingesteld.

Rijkswaterstaat overweegt ook om komende nacht de stormvloedkering op de Oosterschelde te sluiten.