“55-plussers, verlaat jullie woning”

Senioren die in grote huizen wonen, kunnen maar beter verhuizen. Dat zou de hele maatschappij ten goede komen. Dat zegt de Britse staatssecretaris Lord Newby in de krant The Telegraph.

Oudere koppels met een groot huis moeten aangemoedigd worden om hun huis te verkopen en te verhuizen naar een kleinere woning. Meer dan de helft van de koppels boven de 55 jaar heeft kamers op overschot, zegt Lord Newby. Hij vindt dat de overheid die koppels moet helpen om op zoek te gaan naar een nieuw en vooral kleiner onderkomen.

Proefproject

“Mensen die zelf vragen om te downsizen moeten geholpen worden. Dat is een voordeel voor de hele maatschappij”, verdedigt de staatssecretaris zijn idee. Volgens zijn gesprekspartners in het Hogerhuis is het probleem dat ouderen die willen verhuizen vaak geen geschikte plaats vinden. Een proefproject in het district Redbridge wees uit dat 200 senioren wel bereid waren om de stap te zetten. Alleen hadden ze niet de nodige financiële middelen.

De bedoeling van het proefproject was om oudere mensen een nieuw onderkomen te geven. Bijvoorbeeld in woningen die aangepast zijn aan kwetsbare groepen. De lokale overheid draagt hierbij de kosten voor de renovatie, verhuizing  en financieel advies. Maar een heikel punt is dat banken en huisvestingsmaatschappijen niet direct staan te springen om mensen van meer 65 jaar een lening toe te kennen.

Aandacht voor jongeren

Labour noemt het fout te veronderstellen dat sommige senioren wel veel bezittingen maar weinig liquide middelen hebben. “Als dat het geval was, hadden ze geen hypotheek nodig omdat er genoeg geld is opgepot in hun woning”. Er is ook kritiek vanuit de overheid. Voor veel ouderen is het inderdaad een voordeel om compacter te gaan wonen. Maar ze moeten zelf beslissen of ze dat willen of niet.

Er is nog een probleem. Veel compacte woningen zijn gebouwd voor jonge gezinnen. Vaak gaat het om flats, die niet aangepast zijn aan senioren. En tot slot: wonen is niet alleen een kwestie van huizen bouwen, het is een traditie. Je werkt je hele leven werken om eigendom te verwerven. Je kunt van senioren verlangen, dat ze die eigendom zomaar opgeven.