"Doe voor de webcam niet wat je ook niet in de Nieuwstraat zou doen"

De politie ontvangt steeds vaker klachten over seksuele afpersing via het internet. Vrouwen, maar ook mannen, worden verleid tot strippen voor de webcam en even later worden ze met de beelden gechanteerd. "Ik had nooit gedacht dat mij dat zou overkomen. Ik dacht dat ik mensenkennis had", getuigt een anoniem slachtoffer in "Volt".

Dat sextortion -de naam die de praktijk in het Engels heeft meegekregen- een steeds groter probleem wordt, bewees afgelopen weekend. Toen raakte bekend dat een hoop Snapchat-gebruikers via mail gechanteerd worden met eventuele naaktfoto's. En dat blijkt steeds vaker voor te komen.

"Via Facebook kreeg ik een vriendschapsverzoek van een mooie vrouw", getuigt iemand aan "Volt". "Ze wou Skypen eens ik thuis was. Ik ben een man alleen en ging mee in het verhaal. Plots deed ze haar topje uit en zat ze met haar borsten bloot voor het beeld."

Het duurde niet lang vooraleer zij ook meer van hem wou zien. De man besluit uiteindelijk gedeeltelijk op haar vraag in te gaan. "Al snel volgde de ontnuchtering", klinkt het. "Als ik niet wou dat de beelden naar mijn vrienden gingen, zouden we iets kunnen regelen. Het werd snel duidelijk dat het om afpersing ging. Ik had nooit gedacht dat mij dat zou overkomen. Ik dacht dat ik mensenkennis had."

De man besluit niet te betalen en de vrouw in kwestie te blokkeren. "Ik heb er nadien ook niets meer van gehoord." En dat blijkt ook de goede reactie te zijn. "Wanneer je toch betaalt, krijg je even later wel opnieuw een bericht. Als je betaalt, begint de miserie pas echt", zegt Peter De Waele van de federale politie in de studio.

"Niet enkel negatieve kant"

En toch lijkt het niet onlogisch dat mensen ingaan op de vraag. "Mannen die bij ons aangifte doen, hebben schrik dat de foto's op het internet zouden komen", klinkt het. "Maar daarnaast hebben ze ook schrik dat hun omgeving hun gaat bekijken als dom."

"Het beste is om je kleren aan te houden", vervolledigt De Waele. "Doe niet voor de camera wat je ook niet in de Nieuwstraat in Brussel zou doen."

En toch moeten we niet enkel de negatieve kant bekijken, vindt seksuologe Kaat Bollen. "Het kan een meerwaarde zijn. Maar ik raad wel aan om het binnen de relatie te houden. In mijn praktijk zie ik veel relaties stukgaan omdat er online wordt vreemdgegaan. En als je het doet, zie dan zeker dat je hoofd niet zichtbaar is. Ook bij je eigen partner, aangezien het vaak niet de mensen die we niet kennen zijn waarvan we schrik moeten hebben."

Vals profiel?

Maar hoe moeilijk is het eigenlijk om je voor te doen als iemand anders op sociaalnetwerksites als Facebook? En hoe snel geloven mensen jou? Makkelijk en snel, zo blijkt uit een kleine test van "Volt". Vrij snel hadden ze met een vals profiel en foto tientallen vrienden.

"Wij sporen mensen aan om gebruik te maken van de rapportage- en blokkeerfuncties als ze iets op Facebook zien waardoor ze zich oncomfortabel voelen", laat Facebook na de uitzending weten. "Op die manier kunnen we de inhoud onderzoeken en indien nodig actie ondernemen."

De sociaalnetwerksite benadrukt bovendien dat het verboden is om mensen lastig te vallen of gebruik te maken van een valse naam.

En misschien nog een kleine tip van de federale politie? "Als je een Porsche aangeboden krijgt voor 300 euro dan moet er een soort alarm afgaan", zegt De Waele. "Als je als 50-jarige een vriendschapsverzoek krijgt van een 18-jarige die zich spontaan uitkleedt en zegt dat ze geil wordt van jou, moet er ook een alarm afgaan."