"Extreemrechts werkte mee aan overvallen Bende van Nijvel"

Extreem-rechtse groeperingen hebben waarschijnlijk meegewerkt aan de overvallen van de Bende van Nijvel. Dat beweert Eric Lammers, één van de verdachten in de zaak, in een reportage die vanavond wordt uitgezonden op de RTBF.
BELGA

Lammers, een intussen ex-gedetineerde met extreemrechtse sympathieën, werd in de jaren 80 al verdacht van betrokkenheid bij de overvallen van de Bende van Nijvel. Het was mogelijk op basis van zijn verklaringen en instructies dat de speurders in 1986 in een bos en kanaal in 's-Gravenbrakel zochten naar wapens van de extreemrechtse groep Westland New Post (WNP). Mogelijk, want de aanwijzingen daarover in het toenmalige dossier zijn erg vaag. Lammers zelf ontkent.

In het interview dat vanavond op de RTBF wordt uitgezonden, verklaart Lammers dat WNP, waarvan hij destijds lid was, in supermarkten verkenningen voor gewapende overvallen uitvoerde. In sommige van die supermarkten sloeg de Bende van Nijvel later toe. Volgens Lammers werkten groepen als WNP en het Front de la Jeunesse eigenlijk voor de staatsveiligheid en onrechtstreeks ook de CIA.

Lammers suggereert ook dat hij misschien wel iets opgevangen heeft over ronselen voor de Bende van Nijvel. Maar hij ontkent dat hij zelf heeft deelgenomen aan de overvallen van de Bende.

De verklaringen van Lammers zijn interessant voor de speurders op het onderzoek. Het extreemrechtse spoor is al verschillende keren opgedoken, maar leidde nooit tot een ontknoping. Als de verklaringen van Lammers kloppen, kent hij misschien ook wel leden van de Bende. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt over ruim een jaar stopgezet.