"Film met kinderen, maar niet voor kinderen"

De Vlaamse horrorfilm "Welp" van Jonas Govaerts beleeft vanavond zijn première. De regisseur had niet verwacht dat zijn film het label "kinderen toegelaten" zou krijgen van de filmkeuringscommissie. "Ik heb mijn film gemaakt met kinderen, maar niet voor kinderen", aldus Govaerts.

"Welp" van Jonas Govaerts is een horrorfilm waarin een groep scoutskinderen wordt afgeslacht door een seriemoordenaar. De regisseur Jonas Govaerts heeft een genrefilm gemaakt voor de liefhebbers van horrorfilms.

"Ik wou echt het gevoel brengen dat niemand in deze film veilig is, ook de kinderen niet. Meestal worden kinderen gespaard in horrorfilms, maar dat is hier niet het geval", aldus Govaerts.

De cineast is wel verbaasd dat zijn film het label "kinderen toegelaten" heeft gekregen van de keuringscommissie. "Ik heb een film gemaakt met kinderen, maar niet voor kinderen, zeker niet voor jonge kinderen. Ik zou "Welp" aanbevelen voor mensen vanaf 14 jaar", aldus Govaerts.

Dirk Voorhoof van de filmkeuringscommissie heeft een verklaring voor de opmerkelijke beoordeling van "Welp". De leden die de films keuren, baseren zich op compleet verouderde wetgeving uit 1920.

"De leden van de filmkeuringscommissie hebben geen opleiding gekregen. Er zijn geen criteria en de beslissingen zijn niet openbaar. Eigenlijk weet men niet goed hoe men te werk moet gaan bij de keuring. Er is het vage begrip "in het belang van het kind". De verschillende leden vullen dat begrip soms heel anders in en dan kom je tot rare beoordelingen", aldus Voorhoof.