"Hoe meer informatie spoormannen krijgen, hoe kwader ze worden"

Volgens Marianne Lerouge van CSC Transcom, de Waalse christelijke spoorvakbond, komen de spontane stakingen bij het spoor in Wallonië tot stand uit woede over het regeerakkoord. De acties worden niet georganiseerd, aldus Lerouge in "De ochtend". De krant De Tijd meldt vandaag intussen dat NMBS-baas Jo Cornu samen met Infrabel-topman Luc Lallemand een nota opgesteld zou hebben om spoorpersoneel dat deelneemt aan wilde stakingen, sneller te straffen.
Het station van Luik-Guillemins, gisterenochtend.

Volgens Lerouge is het Waalse spoorpersoneel gewoon heel erg kwaad over de besparingsmaatregelen die de regering de NMBS wil opleggen. "De verklaringen van minister Jacqueline Galant (MR) hebben heel veel woede veroorzaakt. We merken ook dat hoe meer informatie we geven aan onze leden, hoe bozer ze worden", stelt Lerouge.

Dat de acties door een of andere organisatie georkestreerd zouden worden, ontkent ze met klem. "Dit is geen georganiseerde groep. Ik was gisteren toevallig in Luik. Alle machinisten daar zijn gewoon aan de actie begonnen."

Lerouge wil ook niet geweten hebben dat de vakbonden hun leden niet onder controle zouden hebben. "Dit gaat over provocaties. Het is moeilijk mensen te controleren als ze kwaad zijn over wat er gebeurt." Tegelijk wijst ze er ook op dat er nog altijd zoiets is als een cultureel verschil tussen Vlaanderen en Wallonië waardoor Waalse spoormannen misschien heftiger reageren en vaker tot spontane stakingen komen.

Sneller maatregelen tegen wilde stakers

De krant De Tijd meldt intussen vandaag dat spoorbaas Jo Cornu en zijn collega Luc Lallemand die aan het hoofd staat van Infrabel een nota hebben opgesteld om spoorpersoneel dat aan wilde stakingen deelneemt, strenger te straffen. Dat nieuws is intussen bevestigd door Michel Bovy, ex-vakbondskopstuk en nu aan de slag bij de personeelsdienst van de NMBS.

De nota moet toelaten om sneller maatregelen te treffen tegen zogenoemde wilde stakers. Vroeger konden daar al eens maanden over gaan. Voortaan zullen de spoordirecties al de eerste werkdag na een wilde staking alle namen van de betrokkenen moeten kennen.

"Na een niet-aangekondigde actie zullen we nu binnen de vijf en maximaal tien dagen een procedure doorlopen waarin we argumenteren waarom een actie al dan niet beschouwd wordt als een emotionele actie, want dat is de enige uitzondering die bestaat ten opzichte van niet-aangekondigde acties binnen het net", stelt Bovy. Met een emotionele actie wordt bijvoorbeeld een actie na een zwaar ongeval bedoeld. "Wie niet werkt wordt natuurlijk niet betaald. Maar eventueel kan er ook nog extra loon afgetrokken worden."

Cornu haalde gisteren nog uit naar de wilde stakers. Volgens hem zijn de spontane acties helemaal niet zo spontaan maar zijn ze georganiseerd.