"Luchtmacht van Assad bombardeerde IS-vliegtuigen"

In Syrië heeft de luchtmacht van president Bashar al-Assad hevige bombardementen uitgevoerd. Volgens de oppositie zijn daarbij veel burgers gedood. Volgens Damascus werden twee vliegtuigen die de terreurgroep IS had buitgemaakt, vernietigd.
AP2014

Enkele dagen geleden had de terreurgroep Islamitische Staat bekendgemaakt dat het drie Syrische MiG's had buitgemaakt. Iraakse piloten die naar IS zijn overgelopen, zouden daarop begonnen zijn met het opleiden van Syrische leden van IS om met de toestellen te vliegen.

Naar eigen zeggen heeft de luchtmacht van het regime van Assad vandaag twee van die drie vliegtuigen kunnen bombarderen nadat ze waren geland op de luchthaven van Jarrah nabij Aleppo, die eerder in handen van IS is gevallen. Het derde vliegtuig zou ontsnapt zijn. 

Hoe dan ook heeft de Syrische luchtmacht de voorbije dagen zeker 200 bombardementen uitgevoerd hebben. Daarbij zouden een groot aantal burgerslachtoffers gevallen zijn. Die aanvallen zouden gericht zijn tegen IS, maar ook tegen andere rebellengroepen.

Volgens analisten zou Damascus de rebellen willen verzwakken vooraleer die de beloofde Amerikaanse hulp zouden krijgen. De VS heeft onlangs een nieuwe strategie aangekondigd waarbij seculiere en gematigde rebellengroepen getraind en bewapend zouden worden om te strijden tegen zowel de dictatuur van Assad als tegen de extremisten van IS.

AP2012

Iraakse leger stuit IS in Anbar

Ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft het leger vandaag een aanval van IS-strijders afgeslagen. Daarbij zouden een aantal voertuigen en troepen van IS vernietigd zijn.

IS probeert in de westelijke provincie Anbar de stad Amiriyah Fallujah in te nemen, maar die opmars is voorlopig althans gestuit. Wel wordt er nog altijd hevig gevochten.

Nog in de streek hebben een aantal soennitische stammenmilities beloofd om de regering te helpen een opmars van IS naar Abu Ghraib te stoppen. Dat is van belang om de controle over de luchthaven van Bagdad in overheidshanden te houden.

De strategie van de VS en de nieuwe regering in Irak is er op gebaseerd om de soennitische stammen de wapens te laten opnemen tegen IS, net zoals ze dat eerder in 2008 met succes hebben gedaan tegen "Al Qaeda in Irak", de voorloper van IS.